"Ik wacht al 4 jaar op mijn budget"

“Ik ben Jonas en ik ben 27 jaar oud. Ik sta op de wachtlijst voor een Persoonsvolgend Budget (PVB), een cruciaal middel voor mensen met een handicap om de nodige ondersteuning te krijgen en volwaardig te leven.

“Ik ben geboren met een handicap waardoor mijn gewrichten krom staan. Hoewel mijn ouders me altijd hebben ondersteund, ben ik vastberaden om zelfstandig te zijn, zonder hen voortdurend om hulp te moeten vragen.

“Daarom heb ik in 2020 een PVB aangevraagd. Hiermee zou ik een persoonlijke assistent kunnen inschakelen die me helpt met dagelijkse taken zoals schoonmaken, koken en vervoer, zodat ik een volwaardig, zelfstandig leven kan leiden.

"Zonder PVB is het voor mij niet mogelijk om mijn vleugels uit te slaan."


“Maar na vier jaar zit ik nog steeds zonder PVB. Ik kan dus geen assistent inschakelen en moet mijn plan trekken. De oplossing? Ik ben opnieuw gaan studeren om in Omkaderd Wonen te wonen, ook al heb ik al een hoger diploma Toegepaste Informatica. Ik woon dus in Leuven samen met kotgenoten die me vrijwillig helpen. Dit is op dit moment de enige manier voor mij om “alleen” te wonen. Dit biedt me enige vrijheid en zo kan ik mijn ouders ontlasten, maar ik wil eigenlijk alleen gaan wonen en werken. Zonder PVB is het voor mij niet mogelijk om mijn vleugels uit te slaan.”

Steun Jonas en vele anderen door bewustzijn te creëren.

Het is tijd om de kwestie van de PVB-wachtlijst aan te kaarten en te zorgen dat iedereen volwaardig kan leven.
Want vier jaar wachten op iets waar je recht op hebt, da kan toch nie?

Deel het verhaal van Jonas op social media